főtt bicolor csemegekukorica

Bicolor avagy tarkabarka csemegekukorica

 

Egyik legkedveltebb nyári zöldségünk a csemegekukorica. Csaknem mindenki szereti a strandon vagy otthon rágcsálni az aranysárga szemeket. Személy szerint, ha görögdinnye és főtt csemegekukorica kerül egy nyári napon délben elém, részemről megoldottnak tekintem az ebédet!

A magyar kertészet legnagyobb területen termesztett zöldségnövénye. Évjárattól függően 30-40.000 hektáron termelnek csemegekukoricát, ezzel Magyarország Európa legnagyobb termelője!  A termés kb: 90%-a exportra került főleg konzerv, illetve fagyasztott formában. Hazai fogyasztás alacsony, kívánatos lenne a növelése, hiszen tápláló, rostokban gazdag zöldség melyet pár perces főzés után máris közvetlenül fogyaszthatunk, nem beszélve arról, hogy milyen gyorsan a tányérra lehet önteni a felbontott konzervből a lemorzsolt kukoricaszemeket!

Milyen kukoricákat ismerünk?

Több százféle kukoricát ismerünk a faj géncentrumában Közép-Amerikában, ahonnan származik. Magyarországra török közvetítéssel jutott a XVI. században, ezért is hívják törökbúzának.

Legnagyobb termésre képes nagy keményítőtartalmú változatait az ember állati takarmányozás céljára, míg magas cukortartalmú változatait csemegekukoricaként fogyasztásra válogatta, szelektálta, nemesítette. A csemegekukorica lehet normálédes, emelt cukortartalmú és szuperédes. Az utóbbi változata terjed mostanság hazánkban is. a szuperédes csemegekukoricát első ránézésre nem lehet megkülönböztetni a szuperédestől! A Magyarországon kapható bicolor csemegekukoricák mindegyike szuperédes, így aki ezt választja biztos lehet benne, hogy kiemelkedő étkezési élményben lesz része!

Mi az a „Bicolor” (tarkabarka) kukorica?

Ez a változat egy kukoricacsövön tartalmaz sárga és fehér szemeket. Hogyan lehetséges mindez? Talán valami génsebész nyúlt bele a dologba? E nélkül is lehet kétszínű a kukorica, a hagyományos, keresztezéses nemesítési folyamat végeredményeként. Természetesen vannak génmódosított csemegekukoricák is, de Magyarországon ezek vetőmagjának importja és termesztése egyaránt szigorúan tilos. Ide csak előzetesen tesztelt, nem génmódosított vetőmag érkezhet!

bicolor csemegekukorica
csemegekukorica főzésre előkészítve

Hogyan terem?

A csemegekukorica étkezési fajtái egyre inkább a szuperédes fajtakörből kerülnek ki. A kétszínű vagy bicolor csemegekukorica is szuperédes.  Ahogy az lenni szokott az extra tulajdonságokkal rendelkező zöldségeknél, a termesztés korántsem egyszerű. Rengeteg apróságra ügyelve jut el a termelő a betakarítás napjáig. A legbátrabb termelők már március közepén fóliasátrakban elvetik palántanevelés céljából. Az április közepén kiültetett 3-4 lombleveles palántákat pedig időszakos fátyolfólia takarással védik a fagytól.

Gyakoribb az április közepétől végleges helybe vetés precíziós vetőgéppel. A mai modern vetőgépek egymástól pontosan azonos távolságban helyezik a földbe a vetőmagot. Így arra lehet számítani, hogy a kukoricacsövek mérete is közel azonos lesz.

A bicolor csemegekukorica vetőmagja is sok cukrot tartalmaz, ezért nem szabad mélyre, vagy nem eléggé felmelegedett (12 oC) talajba vetni.

Vízigénye igen magas, öntözést igényel a megfelelő mennyiségű és minőségű terméshez. Az öntözés mellett fontos munka a gyomoktól , valamint kártevőktől való védelem. A legkorábbi szabadföldi vetésekből június végén szedhetünk először.A kétszínű kukorica akkor a legfinomabb, amikor a sárga szemek aranysárgává a fehérek krémszínűvé válnak.

Hogyan fogyasszuk a tarka csemege kukoricát?

Kevesen tudják, hogy a csemegekukorica nyersen is fogyasztható. Természetesen főzve ismerik leginkább. Régi beidegződésből ered, amikor a még zsenge takarmánykukoricát adták el csemegének, hogy a kukoricát csuhéleveleket lefosztva, de azokkal együtt kb: 1 órát forralták.

A tarka csemegekukoricát csak 5-7 percig kell forralni. Ha tovább főzzük, íztelenné válik.

Ha nagy bevásárlást tettünk, és többet vásároltunk, amit egy ültő helyében elfogyaszt a család, akkor csövesen, nem lefosztva a csuhéleveleket, a hűtőszekrény alsó rekeszébe helyezve kb. 1 hétig tárolhatjuk.

A megfőzött csövekről a szemeket késsel levágva a fagyasztóba helyezve hónapokig tárolhatjuk és felhasználhatjuk kukorica krémleveshez, köretként, salátákhoz vagy csak egyszerűen közvetlen fogyasztásra.

A legjobb csemegekukorica kétszínű, bicolor?

Igen, mégpedig azért, mert:

  • mindig szuperédes – élmény a rágcsálás
  • a szemek héja vékony, roppanó, kevésbé ragad a fogak közé
  • felismerhető-nincs tévedési lehetőség
  • mutatós-gyerekeknek és szépre fogékony felnőtteknek is
  • Íz+vizuális élmény
  • glutén mentes köret
  • rendkívül ritka az allergiás érzékenység csemegekukoricával szemben
  • béta-karotinban, B-vitaminokban, ásványi sókban és flavonoidokban gazdag