Egyik legkedveltebb nyári zöldségünk a csemegekukorica. Csaknem mindenki szereti a strandon vagy otthon rágcsálni az aranysárga szemeket. Személy szerint, ha görögdinnye és főtt csemegekukorica kerül egy nyári napon délben elém, részemről megoldottnak tekintem az ebédet!
A magyar kertészet legnagyobb területen termesztett zöldségnövénye. Évjárattól függően 30-40.000 hektáron termelnek csemegekukoricát, ezzel Magyarország Európa legnagyobb termelője! A termés kb: 90%-a exportra került főleg konzerv, illetve fagyasztott formában. Hazai fogyasztás alacsony, kívánatos lenne a növelése, hiszen tápláló, rostokban gazdag zöldség melyet pár perces főzés után máris közvetlenül fogyaszthatunk, nem beszélve arról, hogy milyen gyorsan a tányérra lehet önteni a felbontott konzervből a lemorzsolt kukoricaszemeket!
Milyen kukoricákat ismerünk?
Több százféle kukoricát ismerünk a faj géncentrumában Közép-Amerikában, ahonnan származik. Magyarországra török közvetítéssel jutott a XVI. században, ezért is hívják törökbúzának.
Legnagyobb termésre képes nagy keményítőtartalmú változatait az ember állati takarmányozás céljára, míg magas cukortartalmú változatait csemegekukoricaként fogyasztásra válogatta, szelektálta, nemesítette. A csemegekukorica lehet normálédes, emelt cukortartalmú és szuperédes. Az utóbbi változata terjed mostanság hazánkban is. a szuperédes csemegekukoricát első ránézésre nem lehet megkülönböztetni a szuperédestől! A Magyarországon kapható bicolor csemegekukoricák mindegyike szuperédes, így aki ezt választja biztos lehet benne, hogy kiemelkedő étkezési élményben lesz része!
Mi az a „Bicolor” (tarkabarka) kukorica?
Ez a változat egy kukoricacsövön tartalmaz sárga és fehér szemeket. Hogyan lehetséges mindez? Talán valami génsebész nyúlt bele a dologba? E nélkül is lehet kétszínű a kukorica, a hagyományos, keresztezéses nemesítési folyamat végeredményeként. Természetesen vannak génmódosított csemegekukoricák is, de Magyarországon ezek vetőmagjának importja és termesztése egyaránt szigorúan tilos. Ide csak előzetesen tesztelt, nem génmódosított vetőmag érkezhet!

Hogyan terem?
A csemegekukorica étkezési fajtái egyre inkább a szuperédes fajtakörből kerülnek ki. A kétszínű vagy bicolor csemegekukorica is szuperédes. Ahogy az lenni szokott az extra tulajdonságokkal rendelkező zöldségeknél, a termesztés korántsem egyszerű. Rengeteg apróságra ügyelve jut el a termelő a betakarítás napjáig. A legbátrabb termelők már március közepén fóliasátrakban elvetik palántanevelés céljából. Az április közepén kiültetett 3-4 lombleveles palántákat pedig időszakos fátyolfólia takarással védik a fagytól.
Gyakoribb az április közepétől végleges helybe vetés precíziós vetőgéppel. A mai modern vetőgépek egymástól pontosan azonos távolságban helyezik a földbe a vetőmagot. Így arra lehet számítani, hogy a kukoricacsövek mérete is közel azonos lesz.
A bicolor csemegekukorica vetőmagja is sok cukrot tartalmaz, ezért nem szabad mélyre, vagy nem eléggé felmelegedett (12 oC) talajba vetni.
Vízigénye igen magas, öntözést igényel a megfelelő mennyiségű és minőségű terméshez. Az öntözés mellett fontos munka a gyomoktól , valamint kártevőktől való védelem. A legkorábbi szabadföldi vetésekből június végén szedhetünk először.A kétszínű kukorica akkor a legfinomabb, amikor a sárga szemek aranysárgává a fehérek krémszínűvé válnak.
Hogyan fogyasszuk a tarka csemege kukoricát?
Kevesen tudják, hogy a csemegekukorica nyersen is fogyasztható. Természetesen főzve ismerik leginkább. Régi beidegződésből ered, amikor a még zsenge takarmánykukoricát adták el csemegének, hogy a kukoricát csuhéleveleket lefosztva, de azokkal együtt kb: 1 órát forralták.
A tarka csemegekukoricát csak 5-7 percig kell forralni. Ha tovább főzzük, íztelenné válik.
Ha nagy bevásárlást tettünk, és többet vásároltunk, amit egy ültő helyében elfogyaszt a család, akkor csövesen, nem lefosztva a csuhéleveleket, a hűtőszekrény alsó rekeszébe helyezve kb. 1 hétig tárolhatjuk.
A megfőzött csövekről a szemeket késsel levágva a fagyasztóba helyezve hónapokig tárolhatjuk és felhasználhatjuk kukorica krémleveshez, köretként, salátákhoz vagy csak egyszerűen közvetlen fogyasztásra.
A legjobb csemegekukorica kétszínű, bicolor?
Igen, mégpedig azért, mert:
- mindig szuperédes – élmény a rágcsálás
- a szemek héja vékony, roppanó, kevésbé ragad a fogak közé
- felismerhető-nincs tévedési lehetőség
- mutatós-gyerekeknek és szépre fogékony felnőtteknek is
- Íz+vizuális élmény
- glutén mentes köret
- rendkívül ritka az allergiás érzékenység csemegekukoricával szemben
- béta-karotinban, B-vitaminokban, ásványi sókban és flavonoidokban gazdag