Egyik kedvenc zöldségem a romanesco vagy más néven pagoda karfiol.
Itthon többnyire a formájára utaló pagoda karfiol néven ismerjük, angol elnevezése – romanesco broccoli vagy romanesco cauliflower – alapján akár pagoda brokkolinak is nevezhetnénk. A romanesco név a Róma környéki eredetére emlékeztet, lehetne tehát római karfiol is. De mi maradjunk inkább a hangulatos pagoda karfiol elnevezésnél!
Sokan még csak nem is hallottak erről a különleges zöldségről. Talán látták már zöldségesnél vagy a szupermarketben, de nem tudták, mire jó, érdemes-e pénzt adni érte.
A pagoda karfiol különös formavilágával egy pillanat alatt lenyűgözi a szépre fogékony embert. Ritkán látom a hazai pultokon, de a néhány évvel ezelőtti helyzethez képest mégiscsak eredmény, hogy az októberi-decemberi időszakban egyre gyakrabban szerepel az igényesebb zöldségesek és üzletláncok kínálatában.
Mi az a pagoda karfiol? Mint mond a tudomány?
Kezdjük a karfiollal. A karfiol botanikailag az igen népes, változatos káposztafélék, latinul Brassicaceae család rangos tagja. A karfiol latin neve: Brassica oleraceae var. botrytis.
A pagoda karfiol, más néven romanesco karfiol a XVI. századtól ismert. „Broccolo romanesco”- római brokkoli néven írták le először.
Igen közeli rokonai a fejes vagy fehér káposzta, kelkáposzta, brokkoli, karalábé, bimbóskel, leveles kel, kínai kel. Családtagok továbbá a retek, a mustár, a repce, de még a torma is, vagy olyan ismert gyomok, mint az áprilisban fehéren virágzó pásztortáska. Az egyes fajok genetikailag igen közel állnak egymáshoz, így képesek egymás virágait megtermékenyíteni és újabb változatokat létrehozni.
A karfiolnak az elhúsosodott virágkezdeményeit fogyasztjuk. A fej számtalan aprócska rózsácskából áll össze, ezek alkotják a 0,5-1,5 kg súlyú rózsát.
A pagoda karfiol különlegessége a formája: nemcsak az egész fej, de a kis rózsácskák önmagukban is csúcsosak és a fejben látványos geometriai alakzatban, úgynevezett „fraktál” formát alkotva helyezkednek el. Finom árnyalatú, sárgászöld színe sokak számára szintén vonzóvá teszi.
Minden káposztafélében, így a pagoda karfiolban is számos olyan anyagot fedeztek fel, amelyek közvetlenül vagy közvetve segítenek abban, hogy egészségesek maradjunk. Kiemelném a C-vitamint, a karotin, a K-vitamint, valamint a rákos sejtek fejlődését bizonyítottan gátló szulfofarán előanyagát, a glükorafanin nevű anyagot.
Karfiol változatok. Milyen karfiolok vannak?
Miért, többféle van? De még mennyire!
A karfiol különböző színű változatait ismerjük. A leginkább elterjedt fehér mellett van sárga, narancssárga, zöld, rózsaszínű és lila karfiol is. Érdekes módon mindegyik változat – beleértve a pagoda karfiolt is – a szabad természetben, emberi beavatkozás nélkül jött létre.
A tudatos konyhatündérek persze tudják, hogy a színes változatok táplálkozás-élettani szempontból kiemelten fontosak.
A zöld és sárga színű karfiolnak jelentős béta-karotin és magasabb C-vitamin tartalma van a fehér rózsájú karfiolhoz képest, míg a lilában sok az antocianin nevű flavonoid, ami a vércukor- és vérzsírszint megfelelő szinten tartásában segíthet.
Ehető-e vagy sem? Úgy fogyaszthatjuk, mint a fehér karfiolt?
Pagoda karfiol elkészítése
Természetesen csodaszép élő asztaldísznek is használhatjuk a pagoda karfiolt, de pár nap után mégis jobb, ha megesszük! Mit lehet vele kezdeni?
Ha egyszerűen akarok fogalmazni, akkor éppen úgy készíthetjük el, mint a fehér karfiolt. Viszont a pagoda karfiolt érdemes úgy elkészíteni, hogy megtartsa látványos formáját: nagyon szépen mutat párolva, savanyúságként, levesben. Az íze nem olyan erős, mint a brokkolié, de intenzívebb, mint a fehér karfiolé. Aki szereti a karfiolt, az nagyon könnyen megkedveli a pagoda karfiolt is.
Pagoda karfiol termelői szemmel
Fehér karfiol – két szezon
A karfiol termesztése a mi éghajlatunkon a szabadföldi zöldségtermesztés magasiskolája. A talaj iránt igényes, öntözés nélkül hazánk nagy részén nem érdemes belefogni a termesztésébe. A zöldség nagykereskedők, beszerzők és a fogyasztók egyaránt csak a tökéletes minőségű, vagyis hófehér, tömör karfiolrózsákat hajlandóak megvenni.
Ilyen minőséget a mi forró nyarainkon csak a nagyon ügyes kertészek tudnak nevelni, a melegben fejlődő rózsákat nyáron árnyékolva, ősz végén fagytól védve. Így aztán a termesztésnek két szezonja alakult ki nálunk, vagyis úgy kell a palántázásokat időzíteni, hogy május-júniusra, majd az őszi hónapokra legyen szedésre kész a karfiol állományunk.
Pagoda karfiol – hazai termesztésű csak ősszel
A pagoda karfiol termesztésben is van egy-két csavar. Hazai termesztésben a szép zöld színe csak az őszi időszakban alakul ki, továbbá a gombabetegségeknek ellenálló fajták kiválasztása is nagyon fontos. Nagy helyigényű növény, besűrítve túl kis rózsákat nevel és sok bajt okozhatnak a betegségek, kártevők.
A nyári melegben a pagoda karfiol rózsája elveszíti szép formáját és megbarnul, esős nyarakon pedig megrothad. Nyersen enyhén édeskés az íze, amit kedvelnek a kártevő rágcsálók, ezért ezeket távol kell tartani tőle.
A legnagyobb pagoda karfiol termelő Európában Olaszország, de jelentős mennyiséget juttat piacra Spanyolország és Hollandia is.
Mikor szedik le a pagoda karfiolt, mennyi idő alatt jut el a boltba?
Akkor szedem a pagoda karfiolt, amikor a mérete megfelel a vevői igényeknek. A felvásárlók és a fogyasztók egyaránt a levéllel együtt mérve 1-1,5 kg súlyú fejeket kedvelik.
A pagoda karfiol rózsa alatt 6-8 levéllel vágom le a fejet a szárról, majd a levelek hosszát a fej csúcsának magasságáig vágom vissza – ezek védik a rózsácskák csúcsait a sérüléstől szállítás során. A kisebb fejek nagyon hamar fonnyadnak, a nagyobbak rózsája pedig fellazul és elveszíti szép formáját, és konzisztenciája is romlik, rágóssá válik.
A hazai áru a szedést követő 1-2 napon belül kerül a fogyasztóhoz, az importnál ez legalább 4-5 napot vesz igénybe.
Hogyan tároljam a pagoda karfiolt?
Azon szerencsések, akiknek van hűvös kamrájuk, tárolják a kamra padlóján. A többség természetesen beteheti a hűtőszekrény alsó fiókjába. Ha eredetileg friss volt az áru, akkor egy hétig biztosan nem kezd romlani. Az alsó levelek sárgulása és a torzsáról való leválása jelzi a tárolhatóság végét.
Fagyasztható-e a pagoda karfiol?
A pagoda karfiol a fehér karfiollal azonos módon fagyasztható. Vagyis:
- először lobogó forró vízben 6-8 percig forraljuk – blansírozzuk -, majd
- szűrjük és csepegtessük le, végül
- amikor teljesen kihűlt, bezacskózva tegyük a fagyasztóba.
Ha teljesen nyersen tesszük a fagyasztóba, akkor kiengedés után sok levet enged és kellemetlen mellékíze lesz.
Pagoda karfiol elkészítési módjai
Én akkor főzök pagoda karfiolt, ha már unom a fehéret vagy a brokkolit, illetve ha valami egészen különlegessel akarom meglepni magam vagy szeretteimet.
Főzést írtam, mert nyersen kevesebben szeretik az ízletesebb káposztaféléket, pedig csak meg kell kóstolni és….. így ízleni fog:
- vegyes salátába teszek néhány pagoda karfiol rózsácskát 2-3 cm-es darabokban,
- nem fog megsértődni, ha bundába öltöztetve kirántom,
- ha a vizuális élményre vágyom, akkor párolt vegyes köretnek vagy sajtos rakottnak készítem el,
- illetve wokban vagy tepsiben elkészítve fehér karfiollal, édesburgonyával (batáta) és sárgarépával, esetleg pasztinákkal vegyesen is szeretem, mert nagyon mutatós és ráadásul finom is!
Pagoda karfiol: főzve, rántva, nyersen salátaként, párolva és sütve. Gyerekeknek krémlevesként is!
Krémlevesként a brokkolinál kevésbé erős íze miatt könnyebben elfogadják a gyerekek is a pagoda karfiolt.
Hobbikertben érdemes-e próbálkozni a pagoda karfiol termesztésével?
Akinek már jól megy a káposzta vagy kínai kel termesztése, az fogjon bele a pagoda karfiol vetésbe. Legkönnyebben május közepén vetve, majd július közepén palántázva termelhető.
Források:
http: //wikipedia.hu
http://healthyeating.sfgate.com/nutrients-purple-cauliflower-5633.html